top of page

Predavanja

CIKLUS PREDAVANjA U OKVIRU IZLOŽBE

 «OD ĆELIJE DO DOMENA — EVOLUCIJA ŽIVOTA NA ZEMLjI»

Lokacija: Muzej nauke i tehnike Beograd

Sva predavanja počinju u 19 časova

Izložba „Od ćelije do domena — evolucija života na Zemlji“ ima za cilj da predstavi najvažnije evolucione događaje na Zemlji, objasni aktuelne naučne zaključke o nastanku života na našoj planeti i istakne načine na koje se život postepeno usložnjavao. Ovakvim pristupom, posetiocima izložbe pruža se jedinstvena prilika da steknu savremene uvide u dokaze i realnost evolucije.


Izložbu „Od ćelije do domena — evolucija života na Zemlji“ sačinjavaju tri međusobno povezane tematske celine. U prvoj tematskoj celini, jedinstveni eksponati modela hidrotermalnog izvora, prokariotske i eukariotske ćelije i ćelijskih organela prate aktuelna objašnjenja postanka života na Zemlji i evolucije ćelijske organizacije života.


Druga tematska celina izložbe usmerena je na opis dinamične evolucione istorije života na Zemlji. Primeri fosilizovanih ostataka biljaka i životinja predstavljaju ubedljiv dokaz o evolucionim promenama koje su se dešavale u dugom vremenskom opsegu na našoj planeti. Važno mesto u evolucionoj istoriji imaju i masovna izumiranja, a svakako najpoznatije među njima vezuje se za nestanak dinosaurusa.


Treća tematska celina bavi se nastankom i evolucijom roda Homo. Posebna pažnja posvećena je putevima migracija ljudi, naseljavanju kontinenata i objašnjenjima genetičkih i fosilnih dokaza o afričkom poreklu anatomski savremenog čoveka.

Nadamo se da će Vas stručna vođenja kroz izložbu, tematske radionice i naučno-popularna predavanja dodatno zainteresovati za oblast evolucione biologije.

07.05. Akademik prof. dr Vladimir Stevanović, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu — “Ledeno doba – ključ razumevanja današnjeg preseka evolucije živog sveta na Balkanskom poluostrvu”.  Složeno Ledeno doba, sastavljeno od 4 glacijacije i 3 interglacijacije, trajalo je preko 500 000 godina. Nekoliko uzastopnih klimatskih promena tokom Ledenog doba snažno se odrazila na specijaciju vrsta flore i faune i dovelo do prodora mnogih vrsta na Balkansko poluostrvo iz drugih krajeva, čak i iz dalekog Arktika uslovaljavajući mešanje različitih florističkih i faunističkih elemenata sa vrstama - drevnim tercijernim starosedeocima. Tema ovog predavanja je da se na sažet način i u svetlu današnjih saznanja o Ledenom dobu objasne složeni taksonomski, biogeografski i ekološki odnosi u živom svetu koji danas postoje na Balkanskom poluostrvu i po kojima je ono, na svoj način, jedinstveno u Evropi.

09.05. Prof. dr Dragan Milovanović, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu — “Zemlja — planeta na kojoj živimo”. Na predavanju će biti reči o strukturi i geološkom sastavu Zemlje i kretanju kontinenata u prošlosti.

14.05. Prof. dr Eva Kamerer, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, prof. dr Biljana Stojković, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, dr Jelica Lazarević, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu, dr Uroš Savković Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu — “Akademsko nasleđe prof. dr Nikole Tucića”. Na predavanju će biti reči o uticaju profesora Tucića na razvoj evolucione misli, njegovom naučno-istraživačkom radu i društvenom angažmanu.

16.05. Dr Desa Đorđević Milutinović, Prirodnjački muzej u Beogradu — “Kako je Planeta postala zelena - ili kratka priča o poslednjih 500 miliona godina?”. Na predavanju će biti reči o najvažnijim evolucionim događajima koji su omogućili izlazak biljaka iz mora na kopno, kao i dalju evoluciju kopnenih ekosistema. 

21.05. Prof. dr Sofija Stefanović, Institut Biosens, Novi Sad/Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu — “Čovekova evolucija i rađanje: zbog čega je porođaj težak i rizičan?”. Zbog čega je od kad postoji ljudska vrsta porođaj težak i rizičan kako za mame tako i za bebe? Kako je ono što nas je učinilo ljudima, dvonožni hod i velik mozak dovelo do promena karlice i veličine bebine glave i kako smo uprkos kompleksnom rađanju opstali kao vrsta?

23.05. Prof. dr Milan Ćirković, Astronomska opservatorija Beograd/The Future of Humanity Institute Oxford University  — “Konvergencija i kontingencija iz astrobiološke perspektive”. Na koji način dolazi do evolucionih inovacija i kakva je njihova uloga u istoriji života? Rasprave koje se vode već mnogo decenija oko toga da li značajniju ulogu u evoluciji igra konvergencija (težnja za pojavom istih, univerzalno adaptivnih karaktera, u veoma raznolikim kladama) ili kontingencija (nepredvidljivi, slučajni sticaj okolnosti koji dovodi do pojave odabranih karaktera umesto nekih drugih). U krajnje pojednostavljenoj formi, ova debata se svodi na legendarno metafizičko pitanje “slučajnost ili nužnost?”. Na predavanju će biti razmotreni neki aspekti ove velike debate, kao i način na koji bi astrobiološka istraživanja mogla preseći ovaj teški Gordijev čvor.

28.05. Dr Dragana Milanović, Filološka gimnazija Beograd — “Evolucija teorije evolucije”. Na predavanju će biti reči o istoriji evolucione misli, promenama, dopunama, ali i krizama koje je teorija evolucija pretrpela tokom više od 150 godina.

30.05.  Prof. dr Slobodan Knežević, Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu — “Priče s Kalemegdanskog rta”. Na predavanju će biti reči o fosilima i stenama ispod “Pobednika” na Kalemegdanu u Beogradu, mestu koje je u dalekoj prošlosti Zemlje predstavljalo obalu Panonskog mora.

Ciklus predavanja u okviru izlozbe Od celije do domena
07.11.2017. Eva DOB
UTORAK, 07. NOVEMBAR 2017. U 19:00

DOB//TRIBINSKA SALA
Ciklus predavanja: FILOZOFSKI PROBLEMI

Predavač: doc. dr Eva Kamerer

Teorija evolucije osporavana je od samog početka, i to iz veoma različitih razloga. Neki su osporavali hipotezu o drvetu života, dok su drugi dovodili u sumnju princip prirodne selekcije. Danas je evoluciona biologija, koja se razvila iz Darvinove teorije, uglavnom meta kreacionističkih napada.
U skorije vreme smo, međutim, svedoci jednog radikalno skeptičkog napada na osnovne ideje evolucione biologije. Naime, uprkos veoma plodnoj istraživačkoj aktivnosti koja je proizašla iz Darvinove teorije, zastupnici „skeptičkog“ stanovišta tvrde da je svedočanstvo kojim savremena evoluciona biologija raspolaže neuverljivo i nedovoljno, i da teorija evolucije nije naučna teorija već kvazinaučna spekulacija. Jasno je da naučnici svoje hipoteze i teorije moraju da testiraju i dokažu i da nije dovoljno da se pozivaju na subjektivne intuicije i sklonosti. Štaviše, jedna od najznačajnijih specifičnosti nauke je postojanje obavezujućih procedura proveravanja i potvrđivanja naučnih teorija, kao i činjenica da ove procedure predstavljaju osnov za prihvatanje samih teorija.
Tema  predavanja dr Eve Kamerer biće problem evidencije, odnosno skup pitanja koja se odnose na vezu između naučne teorije i podataka koji je podržavaju. Polazeći od ovog problema, dr Eva Kamerer će pokušati da pokaže kakve implikacije navedeno stanovište ima za shvatanje naučne racionalnosti.
26.10.2017. Predavanje: „Zašto nismo besmrtni“, dr Mirko Đorđević
ČETVRTAK, 26. OKTOBAR 2017. 

Beograđanka
Predavanje: „Zašto nismo besmrtni“

Predavač: dr Mirko Đorđević
Dr Mirko Đorđević će pokušati da odgovori na pitanje zbog čega nismo besmrtni. Kroz ovo naučno-popularno predavanje, dr Đorđević će govoriti o evolucionim teorijama starenja kao i o genima koji u mladosti imaju pozitivan efekat na jedinke, dok ti isti geni u poznijem dobu pokazuju negativan efekat na opšte stanje organizma.
05.10.2017. Biblioteka Hopsi
ČETVRTAK, 05. OKTOBAR 2017. 

BIBLIOTEKA „Vladan Desnica“
Predavanje i radionica: „Svet Hopsa: DNK od bakterije do čoveka“

Predavač: dr Uroš Savković
Prvi deo izlaganja biće posvećen čitanju priče „Svet Hopsa“ kroz koju su, na jednostavan način, objašnjeni osnovni principi evolucije. Zatim će se pristupiti izolaciji molekula DNK iz graška. Akcenat će biti stavljen na  činjenicu da (skoro) svi organizmi na planeti imaju DNK molekul što govori o njihovom zajedničkom poreklu.
više na adresi: http://www.bgb.rs/index.php/novi-beograd/1169-2017-10-25-14-45-08
Radio Galaksija 24.mart 2017,
ČETVRTAK, 24. MART 2017. 

Intervlju za radio Galaksiju: prof. dr Biljana Stojković
„Evoluciona biologija je sintetička oblast, kruna razumevanja bioloških procesa, bioloških sistema, biološke raznovrsnosti.“
Ceo intervju sa prof. dr Biljanom Stojković možete poslušati na ovde.
bottom of page