top of page

Izložbe

ZooMozgologija

Društvo za neuronauke Srbije i Srpsko evoluciono društvo u saradnji sa Beo Zoo Vrtom sa ponosom predstavljaju izložbu ZooMozgologija

 

01.7. - 01.8. 2019. godine, Beo Zoo Vrt.

ZooMozgologija
ZooCoverTransparent.png

Mozak je, bilo da teži manje od jednog grama ili više od pet kilograma, jedan od najkompleksnijih organa kičmenjaka. Ogromna raznovrnost čula i nervnih sistema – od termoreceptora kod zmija, preko magnetosenzitivnih ćelija ptica, do evolucije vrlo razvijenog prednjeg mozga kod primata – predstavlja rezultate različitih, ali podjednako uspešnih evolucionih priča. Naše razumevanje evolucije, funkcionalne usklađenosti nervnog sistema i obrade sadržaja sakupljenih čulima kod životinja oslanja se na veliki broj disciplina: neurobiologiju, biofiziku, genetiku, razviće, fiziologiju i ponašanje. Glavni izazov u približavanju i objašnjenju evolucije nervnog sistema široj publici jeste upravo kombinovanje gore pomenutih disciplina na zanimljiv i interaktivan način. Projekat ZooMozgologija ima za cilj da posetioce uvede u evolucionu neurobiologiju predstavljanjem nervnih sistema i „superčula“ najinteresantnijih stanovnika Beo Zoo vrta.

Koristeći informativne bilingvalne panele, stručna vođenja, interaktivnu platformu i katalog, težili smo da ZooMozgologija bude dostupna što većem broju ljudi. Takav pristup, u adekvatnom prostoru – Beo Zoo vrta, predstavlja inovativan doprinos popularizaciji neuronauka i evolucije.

ZooMozgologija je plod uspešne saradnje dva stručna društva koja kontinuirano nastoje da u svoje aktivnosti uvrste i edukaciju: Društva za neuronauke Srbije i Srpskog evolucionog društva. Društvu za neuronauke Srbije, ova izložba je i sastavni deo programa popularizacije neuronauka povodom regionalnog kongresa neuronauka (FRM2019) koji će se održati u Beogradu, u julu 2019, pod pokroviteljstvom Evropske federacije društava za neuronauke.

Nadamo se ćete uživati u zanimljivom svetu mozgova, „superčula” i evolucije!

Srpsko evoluciono društvo, Evropsko udruženje evolucione biologije (ESEB), Muzej nauke i tehnike u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem u Beogradu 

03.05-03.06. 2018. godine Galerija 51, Muzej nauke i tehnike Beograd

Izložba „Od ćelije do domena — evolucija života na Zemlji“ ima za cilj da predstavi najvažnije evolucione događaje na Zemlji, objasni aktuelne naučne zaključke o nastanku života na našoj planeti i istakne načine na koje se život postepeno usložnjavao. Ovakvim pristupom, posetiocima izložbe pruža se jedinstvena prilika da steknu savremene uvide u dokaze i realnost evolucije.


Izložbu „Od ćelije do domena — evolucija života na Zemlji“ sačinjavaju tri međusobno povezane tematske celine. U prvoj tematskoj celini, jedinstveni eksponati modela hidrotermalnog izvora, prokariotske i eukariotske ćelije i ćelijskih organela prate aktuelna objašnjenja postanka života na Zemlji i evolucije ćelijske organizacije života.


Druga tematska celina izložbe usmerena je na opis dinamične evolucione istorije života na Zemlji. Primeri fosilizovanih ostataka biljaka i životinja predstavljaju ubedljiv dokaz o evolucionim promenama koje su se dešavale u dugom vremenskom opsegu na našoj planeti. Važno mesto u evolucionoj istoriji imaju i masovna izumiranja, a svakako najpoznatije među njima vezuje se za nestanak dinosaurusa.


Treća tematska celina bavi se nastankom i evolucijom roda Homo. Posebna pažnja posvećena je putevima migracija ljudi, naseljavanju kontinenata i objašnjenjima genetičkih i fosilnih dokaza o afričkom poreklu anatomski savremenog čoveka.

Nadamo se da će Vas stručna vođenja kroz izložbu, tematske radionice i naučno-popularna predavanja dodatno zainteresovati za oblast evolucione biologije.

07.11.2017. Eva DOB
UTORAK, 07. NOVEMBAR 2017. U 19:00

DOB//TRIBINSKA SALA
Ciklus predavanja: FILOZOFSKI PROBLEMI

Predavač: doc. dr Eva Kamerer

Teorija evolucije osporavana je od samog početka, i to iz veoma različitih razloga. Neki su osporavali hipotezu o drvetu života, dok su drugi dovodili u sumnju princip prirodne selekcije. Danas je evoluciona biologija, koja se razvila iz Darvinove teorije, uglavnom meta kreacionističkih napada.
U skorije vreme smo, međutim, svedoci jednog radikalno skeptičkog napada na osnovne ideje evolucione biologije. Naime, uprkos veoma plodnoj istraživačkoj aktivnosti koja je proizašla iz Darvinove teorije, zastupnici „skeptičkog“ stanovišta tvrde da je svedočanstvo kojim savremena evoluciona biologija raspolaže neuverljivo i nedovoljno, i da teorija evolucije nije naučna teorija već kvazinaučna spekulacija. Jasno je da naučnici svoje hipoteze i teorije moraju da testiraju i dokažu i da nije dovoljno da se pozivaju na subjektivne intuicije i sklonosti. Štaviše, jedna od najznačajnijih specifičnosti nauke je postojanje obavezujućih procedura proveravanja i potvrđivanja naučnih teorija, kao i činjenica da ove procedure predstavljaju osnov za prihvatanje samih teorija.
Tema  predavanja dr Eve Kamerer biće problem evidencije, odnosno skup pitanja koja se odnose na vezu između naučne teorije i podataka koji je podržavaju. Polazeći od ovog problema, dr Eva Kamerer će pokušati da pokaže kakve implikacije navedeno stanovište ima za shvatanje naučne racionalnosti.
26.10.2017. Predavanje: „Zašto nismo besmrtni“, dr Mirko Đorđević
ČETVRTAK, 26. OKTOBAR 2017. 

Beograđanka
Predavanje: „Zašto nismo besmrtni“

Predavač: dr Mirko Đorđević
Dr Mirko Đorđević će pokušati da odgovori na pitanje zbog čega nismo besmrtni. Kroz ovo naučno-popularno predavanje, dr Đorđević će govoriti o evolucionim teorijama starenja kao i o genima koji u mladosti imaju pozitivan efekat na jedinke, dok ti isti geni u poznijem dobu pokazuju negativan efekat na opšte stanje organizma.
05.10.2017. Biblioteka Hopsi
ČETVRTAK, 05. OKTOBAR 2017. 

BIBLIOTEKA „Vladan Desnica“
Predavanje i radionica: „Svet Hopsa: DNK od bakterije do čoveka“

Predavač: dr Uroš Savković
Prvi deo izlaganja biće posvećen čitanju priče „Svet Hopsa“ kroz koju su, na jednostavan način, objašnjeni osnovni principi evolucije. Zatim će se pristupiti izolaciji molekula DNK iz graška. Akcenat će biti stavljen na  činjenicu da (skoro) svi organizmi na planeti imaju DNK molekul što govori o njihovom zajedničkom poreklu.
više na adresi: http://www.bgb.rs/index.php/novi-beograd/1169-2017-10-25-14-45-08
Radio Galaksija 24.mart 2017,
ČETVRTAK, 24. MART 2017. 

Intervlju za radio Galaksiju: prof. dr Biljana Stojković
„Evoluciona biologija je sintetička oblast, kruna razumevanja bioloških procesa, bioloških sistema, biološke raznovrsnosti.“
Ceo intervju sa prof. dr Biljanom Stojković možete poslušati na ovde.
bottom of page